10. tammikuuta 2014

Muotimaailman assari

Muotitoimittajan assistenttina toimiminen kuulostaa maalisen korvaan eksoottiselta ja glamourilliselta hommalta. Melkein joka tyttö ja usea poikakin unelmloi jossain vaiheessa elämäänsä jostain erikoisemmasta ja taiteellisesta alavalinnasta, joissa vilisevät aiheet "muoti", "julkisuus" ja "vaikutus". Muotitoimittaja ammattina vastaa suurimmaksi osaksi jokaista aihetta, ja tämän assistenttina toimiminen päästi minut erittäin lähikosketukselta kurkkaamaan, mitä tämän unelmanomaisen ammatin avustajan arkeen kuuluu.Vajaan kahden kuukauden kokemukseni sisältävät läheistä kosketusta trendien esittelyyn, luovuuden kehittämiseen, tekstin tuottamiseen ja nopean työtahdin omaksumista.


Kuvaukset tienpäällä


Pääasiallisena toimenani Me Naisten muotitoimittaja Elina Lundströmin assistenttiharjoittelijana oli tukea ja edentää hänen toimiensa työvaiheita. Tähän vaikuttavimpana toimena kuului muotipalstojen aiheiden ideointi, ja ideoita vastaavien tuotteiden etsiminen, kerääminen ja yhteensovittaminen. Palstatuotteita vastaavat catwalk-kuvien etsintä luontui toimekseni muun kuvallisen materiaalin keräämisen ohella. Yleisin työstönaiheena ollut palsta oli viikottain ilmestyvä "Viikon tyyli". Harjoittelun loppuajasta pääsin osallistumaan mm. jouluaiheiseen "viimehetken joululahjavinkit -palstan muotituotteiden keruuseen, sekä lehden sisustusosiota tukevaan muotituotekuvien hankintaan, kuvaamiseen ja etsintään.

Palstatuotteiden yhteensovittamisen luonnostelu

Viikon tyyli 42/2013


Viikon tyyli 43/2013


Viikon tyyli 44/2013


Viikon tyyli 47/2013


Toisena ja melkeinpä edellisen toimen kanssa tasa-arvossa toimiva työni oli muotikuvauksissa avustaminen. Kuvauksiin sisältyy itse kuvausten lisäksi niin ennakoivat toimet, kuten tuotteiden etsintä, hankinta ja päättäminen sekä tämän jälkeiset tuotteiden palautuskelpoisiksi saattamiset, pakkaamiset ja tuotetietojen kirjaamiset. Kuvauksia ennen siis tuotteet on hankittava jostain, ja tässä asiassa apua tarvitaan mm. tuotteiden haussa myymälöistä tai Pr-toimistoista tai vaihtoehtoisesti lähettien tuodessa tilatut tuotteet studiolle, puretaan ne esiin mallin stailausta helpottamaan.


Kuvaustuotteiden purku


Kuvauksien aikainen aputoimi on pääasiassa samanlainen riippumatta siitä, ovatko kuvaukset studiolla vai tienpäällä. Molemmissa tapauksissa mallia autetaan pukeutumaan, kuvattujen tuotteiden tiedot kirjataan ylös (tuotteen kuvaus omin sanoin, hinta ja brändi) ja tuotteet saatetaan palautuskuntoon. Vain ympäristön haastavuus vaihtelee edellisten kuvauspaikkavaihtoehtojen välillä. Ulko- tai tienpäällisissä kuvauksissa lisänä muuttuvan kuvaustaustan lisäksi kuvaustuotteiden käsittelyssä ilmenee lisäpakkaus, jossa studiolla päätetyt käyttötuotteet pakataan asukokonaisuuksittain mukaan kuvausmatkaa varten.


Kuvaukset tienpäällä


Kuvauksien jälkeen kaikki haetut ja/tai tilatut tuotteet pakataan takaisin kasseihin ja pusseihin, mistä ne saapuivatkin. Haastavuus ilmenee tuotteiden oikeaan myymälään tai pr-toimistoon saatossa - samoja brändejä kun saattaa esiintyä muutamissakin paikoissa, eikä joka ikistä tilattua tuotetta voi ulkoa muistaa, minkä brändin kassista sen sattui esiin nostamaan. Lähetyslistat pelastavat loppupeleissä useankin tilanteen, sillä niistä joka ikinen tuote tilauspaikkoineen on nähtävissä.

Niin muotipalstassa- kuin kuvauksissakin käytettyjen tuotteiden tuotetideot siis kirjataan ylös, mutta myös niiden tiedustelunumerot, ytimekkäät kuvatekstit ja aiheeseen johdattelevat tekstit on mahdollista "raakaversionomaisesti" harjoittelijan ulossaattaa. Painokelpoisen tekstin ulossaatto on myös erittäin pilkuntarkkaa sanavalikointia, jonka periaatteita en itse hahmottanut kun vasta toimittajien ja sihteerien usean vinkkipalaverinjälkeen.
Kun toimit toiminimen "harjoittelija" alaisena, on siinä tietty etuoikeus: pystyt näkemään yli "toimitusalojen" meneviä toimia. Itse pääsin mm. ruoka- ja sisustustoimittajan matkaan avustamaan heidän kuvauksiaan. Ruokakuvauksissa toimiapu kohistui kuvaustuotteiden purkuun ja pakkaukseen, mutta myös itse kuvauksiin. Mm. kaakaoreseptiin suunniteltu kuva kaipasi kuppia piteleviä käsiä, jolloin kuvaaja näki mahdollisuuden ylimääräisissä apukäsissäni ja näin sormeni pääsivät lehteen. Sisustuskuvauksissa samat toimet tuotteiden purusta pakkaukseen toistuivat, mutta eri mittakaavassa. Erikoisuutena pääsin syväkuvaamaan sisustuskuvia tukevia muotituotteia, jolloin tuoteasettelu oli täysin minun ja kuvaajan kontolla.
Näistä pääpiirteistä voit itse muodostaa mielipiteesi glamourista ja työn eksoottisuudesta. Itselleni harjoittelu oli yhtä unelman toteuttamisen askellusta, mutta uskoisin tämän(kin) ammatin olevan täysin persoonakohtainen. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti