5. joulukuuta 2012

muutama muuttujaa

meinasipa epätoivo imaista kuvausjärjestelyjen toteuttamisen koko torstain osalta, aamu kun alkoi muutamalla epämukavalla muuttujalla, jonka seurauksena aluksi tekemämme suunnitelmat ja aikataulut piti suurinpiirtein lennossa järjestellä loppujakson osalta uusiksi, jotta kuvauksien olisi mitenkään mahdollista rullata vielä joskus valmiiksi asti. kerrankin jääräpäisyydestä oli jotain hyötyä ja saimme kuin saimmekin lannistettua ei-tästä-mitään-tuu -tunteen toisen tiimiläiseni kanssa ja aloimme kuumeisesti tuumailemaan tekemismahdollisuuksia sen hetken ympäristöllä ja rekvisiitalla.

kuvauksia odottavia jouluja oli jäljellä kuusi, joista katsoimme mahdolliseksi yrittää toteuttaa intian. aloimme penkomaan internetin syövereistä tietoa intialaisesta joulusta, kävimme läpi omat ja himean jopa muidenkin ryhmien rekvisiittavarastot, kipitimme pitkin koulun käytäviä napaten mukaamme kuvausstudioon ruukkukasveista polkupyörään ja maalasimme taustalevyn saadaksemme tunnelmaa otoksiin. ja lopputuloksena ideaksi ilmeni jouluinen intialainen oleiluhetki alá asiaan kuuluva värikkyys ja pieni joulun ripaus, vaikka kristilliset juhlat eivät juurikaan heidän kulttuuriin kuulukkaan. 
   
pohjatietoa etsiessämme löysimme kuvia intialaisesta joulusta, jossa joulutunnelma oli tuotu vain joulukuusen muodossa. kuusta emme häthätää saaneet hommattua, mutta viherkasvit intialaisvaikutteisten joulupallojen kanssa esittävät osuutensa aivan mainiosti otoksissa. 

testailimme samalla teemalla myös hieman sotilaallisempaa ja symmetriahakuisempaa asetelmaa. samalla tutustuin koulumme kameran toimintoihin ja puolivahingossa tulikin havainnollistettua alivalottuneen kuvan henki sekä fiilis.

yön aavemmainen tunnelma, eikä esineiden tummempia yksityiskohtia erota. uskokaa tai älkää; alempi kuva on aivan samalla valaistuksella napattu. vain kameran asetuksia on venksattu.

ja tältä otoksen piti valotuksen osalta alunperin näyttää. symmetriaa ja sotilaallista sommittelua haettu sekä rekvisiittamäärää pienennetty, mikä tuo tiettyä selkeyttä

tämän asetussäätöoivaltamisen seurauksena innostuin testailemaan kamerantoimintoja muutoinkin. ensimmäiseksi onnistuin löytämään suljinajaikaan vaikuttavat säätökohdan ja kokeilin tätä toimintoa joulupalloihin. ilmeisesti suljinaika vaikuttaa kaikkein eniten liikkuvan kohteen kuvaamiseen, mutta sai liikkumattomastakin esineestä räpsimällä pientä käsitystä siitä, mihin kaikkeen tämän säädöllä voi vaikuttaa.

Suljinajat vasemmalta oikealle: 1/5, 1/20, 1/50, 1/160. huomaa, että mitä pienempi suljinaika, sitä valoisampi kuvasta tulee, mutta tarkkuus on kyseenalainen. ja mitä suuremmaksi suuremmaksi suljinaika säädetään, sitä tummemmaksi, mutta tarkemmaksi kuva saadaan.
lopuksi vielä hieman ali- ja ylivalottuneisuus havainnollistusta. valitettavasti juuri joulupallot eivät taineet olla ne parhaat kohteet tämän asian hahmottamiseen, sillä ne heijastivat jo itsessään valoa, mutta asian langasta saa uskoakseni edes jotenkuten kiinni.

vasemmalla alivalottunut, keskellä "normaali" ja oikealla ylivalottunut. huomaatko erot?

loppupeleissä päivän saldo siis oli:yhden kuvauskohteen verran eteneminen ja hieman tutustumista kameran eri mahdollisuuksiin. kaikessa on vaan vielä niin paljon uuden opettelua, muistamista ja kaikkein eniten, mutta myös tärkeiten: kokeilua. tämä vie oman aikansa, mutta kyllä tästä edetään - vaikka sitten sillä pienimmällä ja hitaimmalla askeleella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti