3. helmikuuta 2014

Musiikki näyttäytyy myös taiteena

Monet, useat ja lukuisat enemmän tai vähemmän tunnetut maalaukset ja taideteokset ovat saaneet vaikutteita musiikista. Se, näyttäytyykö vaikutus katsojalle ja jos näyttäytyy niin miten, onkin jo oma lajinsa. Kuitenkin oma sisintäni, itseäni jo näkökykykyäni sävelin värisyttäviä teoksia löytyy muutamia, joita analysoidessa musiikin laaja kirjo kuulostautui korvaelimessäni. Seuraavat teokset eivät välttämättättä liity todellisesti kuvailemieni musiikkityylien myötä syntyneiksi, vaan mielikuvani ovat täysin ja ainoastaan omiani.


A Surreal Simulacrum of Salvador DaliKyseinen teos on surrelistisen taidemaalari Salvador Dalin tuotos, ja täytynee mainita taiteilijan olevan yksi ehdottomin suosikkini omassa lajissaan!  Ylläolevan teoksen soittimet tuovat jo kuvana musiikin itse maalaukseen, mutta torvesta liukuva Dalin muotokuva synnyttää sitä katsoessa mahtipontisen, teatraalisen ja sinfoniaorkesterin tuottaman äänituotelman mielikuvalleni.


Composition VIIITeos on Wassily Kandiskyn tuottama sielunnäytelmä, ja hänen suhteensa musiikkiin on havaittavissa hyvin useissa maalausten lopputuloksissa. Ylläolevassa teoksissa musiikin taustoittaminen näkyy sen sisältämien muotojen särmikkyydessä, värien selkeässä rajautumisessa ja viivojen ohuudessa. Edellämainitut yksityiskohdat luovat vaikutelman lyömäsoittimen, esimerkiksi rummun synnyttämästä melodiasta.


Still life with GuitarTeos edustaa Pablo Picasson kubistista tadetekniikkaa. Siinä esiintyvän kitaran surrealistisen ja vinksahtaneen muodon ansiosta maalaus ulosantaa soittimen kielen katkeamisen tai epäsoinnussa näppäilyn myötä syntyvän "pingahtavan" äänen.


Summer InteriorAmerikkalainen Edward Hopper seisoo ylläolevan maalauksen synnyttämisen takana, ja taiteilijana hän kuvastaa teoksissaan modernin amerikkalaisen elämän yksinäisyyttä ja vieraantuneisuutta. Poimimani teos puhuttelee melankolisella, hiljaa soivalla ja rahisevalla musiikilla, jonka pystyy helposti kuvittelemaan soimaan teoksen tilanteen taustalle.


Music


Teos on amerikkalaisen Xavier Cortadan synnyttämä instrumenttinäytelmä. Teoksen piretäsävyisyys ja aaltoilevan kupliva muotokieli synnyttää sirkusmaisen ja pirteän soinnin maalauksen taustalle.


Music Lesson

 
Johannes Vermeedin luoma teos, kuvaa nimensä mukaisesti soittotuntia realistisesti ja totuudenmukaisesti. Mielestäni ylläolevan teoksen musiikillista yhteenkuuluvuutta ei tarvitse sen suuremmin edes perustella, sillä aukoton aiheeseen yhdistäminen on nähtävillä teosta katsomalla.


Sappho recalled to life by the charm of music

 
Louis Ducisin synnyttämä maalaus imitoi historiallista tapahtumaa, johon musiikki on päässyt jo kuvallisesti sisään itse teokseen soitinten muodossa. Uskonnolliseen tapahtumaan on yhdistettävissä teoksen soitinten luoma harmoninen ja hempeä sointumeri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti