17. maaliskuuta 2013

muotia illassa

jonkinasteinen näyttö - tehty! työpaikkaohjaajani pitkään tuumailema "rahapussisade" oli aiemmin saanut aikaan paljon mielenkiintoa asiakkaissa, joten sen uudelleentoteutus annettiin kätösteni hoiviin. ja koska esillepano oli tyhjennyksestä vitriinin loppulukitsemiseen asti itseni tekemä, tuli tuumaus miksei tämä työ voisi toimia ainakin yhtenä oppimiskaareni näkymänä. siispä hieman yksityiskohtaisempaa selitystä toimesta: marikulma, jossa kyseisen tehtävän suoritin, on kaksikerroksinen, ja yläkertaan saapuessa sijaitsee portaiden käännösvaiheessa vitriini, joka kaipasi uutta näkymää. läpinäkyvä kaappi oli aluksi tyhjennettävä aiemmasta inspiraatioasetelmasta, siispä pyyhkeet, meikkipussit ja somistenamuset pääsivätkin joko takaisin myymälään tai muualle odottamaan asiakkaiden hoiviin pääsemistä. viimesilauksena pölyt pois, sekä lasi kirkkaaksi ja avot! tyhjä mahdollisuus odotti pussukoiden valloittamista. tarkoituksena oli siis ripustaa rahapusseja sateenomaisesti roikkumaan vitriinin katosta, ja peittää pohja samaisilla nyssyköillä, jolloin useimmille olisi tuleva mielikuva "sateen" leviämisestä maahan asti. ja jotta tuote olisi edes jonkin näköinen, oli tietenkin kukkarot täytettävä muodon ja pulleuden saamiseksi. lukua en valitettavasti esillepanoon käyttämääni lompsamäärästä pitänyt, mutta ajallisesti alkuvalmisteluihin meni suurinpiirtein parisen tuntia, mistä voisin väittää luvun olevan lähempänä sataa (ellei jopa enemmänkin). tämän jälkeen alkoikin siis asettelu, jossa ripustin vitriinin yläritilään kangasnaruja ja näihin naruihin itse lompakot ripeksimään. lopuksi vielä pohja tuotetäyteiseksi, ja lompakkosade/-meri olikin valmis! toki välivaiheina voisi vielä mainita värimaailmojen suunnittelun ja kokeilun, sekä monta välikatsastusta, jossa aivot raksuttivat armotta jokaisen yksityiskohdan silmänmiellytystä. siksipä kokonaisuudessaan suurinpiirtein kahdeksan tunnin urakaksi tämä venyi, vaikka selitettynä työvaiheet tuntuvat hyvinkin simppeleiltä ja nopeatoimisilta. tässä kuvamateriaalia: 

ensimmäinen ns. "valmiin työn" katsastusvaihe. näkymä on portaista kohden katsottuna ja erityisen positiivisena pidettiin keskimmäisen tolpan peittämistä.

ja sama vaihe myymälän puolelta. värijaottelu etenee vasemmalta katsottuna tummasta ja sinisestä likuen oranssista punaiseen.

ja hieman lähempää tarkastelua pirteän värimaailman jaottelusta. tummat ja yksinkertaiset värit väleissä tuovat korostusta esiteltäviin sävyihin, sekä estävät liiallisen sekamelskaisuuden, mikä helposti syntyy varsinkin käytössä ollessa laajaa kuvio- ja väriskaala

samaa tarkastelua tummalta puolelta

"valmiin" vaiheen kriittinen tarkastelu tuotti tulosta, ja epäkohtana tuli ilmi myymälän puolelta tarkasteltuna tolpan peittämättömyys. siispä muutama "sadevanan" lisäys etupuolelle, ja lopputulos on taas huomattavasti loppuunhiotumman näköinen. myös värimaalmojen toisiinsa liukuminen tuli huomaamattomammaksi.

täytön huomaa myös portaiden puolelta, vaikka kyseiselle puolelle ei varsinaisesti mitään lisättykkään
ja uutta näkökantaa visualistin toimimahdollisuuten toi tämäkin viikko: vierailimme keikkaluontoiselsti liikelahjoja myyvän yrityksen (innoflame) marimekko-osastolla, piristämässä tuotteiden esillepanon tuoreempman näköiseen ulosantiin. tällaiset reissut ovat kuulemma erittäin harvinaisia, siis ainakin marimekolla, joten olen taas hannu -hanhen osassa ainakin onnettaren suoman työssaoppimisajankohdan suhteen. osastomme laajuus koostui kolmesta "tikashyllystä", pitkänomaisesta lipastopöydästä, sekä yhdestä lokeroidusta hyllyköstä, joiden tuotteita venkslaamalla oli saatava aivan tuore ilme myytävänä oleville tuotteillemme. kokeneena konkarina työpaikkaohjaajani sai melkeinpä samantien paikanpäälle saavuttuaan idean, jota lähdimme toteuttamaan. ja oma työosuuteni näytti lopulta tältä:

valitettavasti vain keskimmäinen tikashyllykkö on itseni järjästelemä. tällä kokonaiskuvalla pystyn havainnollistamaan kuinka jokaisen hyllykön on jollaintapaa sovittava yhteen, vaikkakin värit on jaoteltu omien maailmojensa mukaan.

mutta jälleen kun luulee olevansa valmis, huomaakin silmä jotakin epämiellyttävää, mikä tässä kohden oli tunkkainen vaikutelma. ensialkuun suunniteltu värijaottelu sai pientä rikkoutumista, sillä sininen toi mukavaa raikkautta kompotti-hyllykköön. onneksi marimekko on mielikuvituksellisesti anteeksiantava, eikä aseta jyrkkiä esillepanolakeja.
loppuviikon tohinoina toimi torstainen kanta-asiakkaille järjestettävä muoti-ilta. tapahtumat edellyttävät aina suunnatonta järjestelyä sekä ajatustoimintaa, joihin pääsin itsekkin osittain mukaan. mm. arvontakuponkien leikkauksen, skumppapullojen kylmään hoitamisen, sekä narikkatyöskentelyn muutamina ei-visuaalisena toimena mainitakseni. mutta kaikenkaikkiaan mahtavaa työskentelyä, sillä jokainen työntekijä kantaa tämäntapaisissa tapahtumissa oman kortensa täysillä kekoon ja venyy ammattikuvansa ulkopuolelle tarvittaessa, oli se oma "normaali" toimeenkuva mikä tahansa. itse tapahtuma sujui kaikeksi mahtavuudeksi oikein mainiosti, ja pienen esillepanonkin sain tehdä kyseistä tapahtumaa varten: 

lähellä sisääntuloa, näyteikkunan vieressä, sijaitsee pieni nurkkaus, jossa aiemmin hyllyköillä esiteltiin astioita. muoti-iltaa varten tulleet "lookbookit" oli saatava mahdollisimman moneen myymälän kohtaan esille, joten miksei kauniit läpyskät toimisi myös somisteena, samalla ollessaan asiakkaiden ulottuvissa?

ja koska kyseessä oli _muoti_ilta, esittelypaino oli.. muodissa ja siihen kuuluvissa asusteissa! yksinkertainen asettelu toimi.
suuri satsaus tapahtumaa varten vei varmasti monen työntekijän puhtia, joten perjantai sujui hieman letkeämmässä työskentelutuiskeessa. muutamien kyltityksien ja pöytäsommittelujen lisäksyien myötä oli aika aloittaa ansaitusti viikonloppu ja aloittaa voimien keräily seuraavaa viikkoa varten. mieli pysyy kyllä kiinnostuneena, se on varmaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti