22. maaliskuuta 2013

rauhallista ihmemaata petivaatteista

juhlapyhät eivät näin kaupallisessa mielessä ole todellakaan mikään yhden päivän juttu. kausituotteiden/-tunnelman aikaansaaminen ajallaan (kaiken muun extratapahtuman lisäksi) on todellakin tietänyt työntäysteisiä tunteja, ajan lentämistä sekä luovan ajattelun jatkuvaa toimintatarvetta. koska palmusunnuntai kolkuttelee tulevana sunnuntaina, oli pääsiäinen tämän viikon ihan virallisesti tuloillaan, joka tarkoitti lupaa, että toivetta, laittaa tämä tipujen ja noitien juhla erittäinkin näkyviin koko myymälään. maanantaina siis raivasimme mekot, hatut, laukut ja korut päänäyteikkunoista ja kokosimme herttoniemestä tulleista fiilistely/inspiraatiokuvista (jotka työpaikkaohjaajani muun marimekon visualistipoppoon kanssa olivat suunnitelleet ja toteuttaneet jo reilu puoli vuotta sitten) mielestämme myymälämme sopivimmat tuotteet, kalusteet ja kankaat kainaloon, mistä ne kokopäiväisen jokatoimi-työnteon jälkeen asettuivat valitettavasti hieman keskeneräisesti, mutta silti valmiin näköisesti, virittämämme kangaskatoksen alle, liinoitettujen pöytien päälle ja lihasvoimin kannetuin penkkien istuinosille. koska täydellisesti loppuun hiotuista esillepanoista en mielelläni kuva-aineistoa räpsi, ei kyseisen päivän aikaansaannoksesta kuvamateriaalia tullut hankittua. ajatuksena oli pistää tiistaiaamuna ikkuna vimpan päälle ja ikuistaa 2013 vuoden pääsiäinen, mutta muutos tuli matkaan ja aloinkin tällöin hääräämään petivaateosastoa uuteen uskoon, jolloin työpaikkaohjaajani viimeisteli kyseisen toimen, joten kuvaaminen, noh, se nyt vain unohtui. vaan ehkä suurempi omatoiminen hommani olikin tämä liinavaate-vaihdoksen tekeminen verrattuna ikkunan tekoon. idea lähti uusien tunturipöllö -liinavaatteiden saapumisesta myymälään, ja niiden saamisesta esille. niiden rauhallisen harmoninen, koivumetsäinen sävytys saikin aikaan koko osaston rauhoittamisen, ja aiempaa harmonisemmaksi teon. käytännössä ja listamaisesti ilmoitettuna tämä tiesi "inspiraatiosängyn" petivaatteiden vaihtamisen ja elämänjälkeisesti petaamisen, seinähyllyissä esillä olevien liinavaatteiden vaihdon harmoniseksi värimaailmaksi, vitriinin sisällön vaihdon, yöpaitojen ripustaen lisäämisen kyseiselle alueelle (eli seinärakenteen muuttamista), sekä hyllykössä sijaitsevien niin pakkauksessa että esillä ja auki olevien tuotteiden toisiinsa yhteensopivan liukuvaksi sommittelun ja vaihdon. luulin olleeni realistinen ajatellessani selviäväni tästä yhdessä työpäivässä, vaan ei. kaksi päivää se vei, eikä yhtään luppoaikaa päässyt kertymään. ylpeyttä kyseinen ajatustoimi ja fyysinen suoritus kyllä on tuonut, kehuista pääsin oman pääni lisäksi nauttimaan myös muiden työntekijöiden suusta ja suunnalta. tältä osasto tällä hetkellä näyttää:

osaston harmonisen ilmeen ideasyypäänä nököttää keskimmäisenä peittona letkottava "tunturipöllö". muut kuosit toimivat lähinnä tukena ja runsauden tuojina.

aiemmin petaus oli poikkeuksellisesti hyvin siisti ja suoraviivainen. nyt vaihdon hetkellä päätimme jälleen toteuttaa marimekon esillepanojen peruskiven, eli elämän jäljen näyttämiseen. tämäkin sänky sai päässäni tarinan, jossa henkilö on vapaana sunnuntaiaamuna jäänyt sänkyyn lueskelemaan viltin alle kirjaa, odottaen samalla kahvin tippumista. juuri ennen kuvanottoa sumppi on valmistunut, joten viltti on rennosti heitetty päältä sivuun ja kirja odottaa lukuhetken jatkoa hakuretken ajan.

ja itse suurin työ, eli hyllyt. tämän seinäosion edustus on päätynyt sini-vihreään, ja mielenkiintoa herättämään on pitkän ajan tuumailut tuottaneet niin tuotteiden rytmitys kuin "väli-inspiraatiot", eli tässä tapauksessa astia-asetelmat
lähempää kuvaa seinän asetelmasta. sommitteluiden ei tarvitse olla juurikaan järkeviä, enemmänkin sen oloisia kuin niitä oltaisiin viemässä jonnekkin. extrana pientä pääsiäistä tännekkin.

simppelikin ratkaisukin on välillä ihan ookoo. posliini saa keveyttä lasista.
sinivihreästä keltavihreään. suurempi hyllykkö ja suurempi suunnittelu. mutta onnistui!

ajattelin tähän hyllykköön ujuttaa astioiden lisäksi pyyhkeitä. kylppärituotteita kun on aiemminkin hyvällä menestyksellä yhdistetty petivaatteisiin, joten miksipä en minäkin. kai se pääsiäissaunakin voisi kuulua ajankohtaan?
viherkasvit jollain ajatukseni tasolla vain kuuluvat makkariin - luonnollisesti siis myös näitä tuotteita esitteleviin hyllyihinkin

joku viisaampi marimekkolainen on joskus antanut kultaakin kalliimman vinkin esillepanoihin - kun teet jotain, tee se näyttävästi. ei siis pieniä yksittäisiä näperryksiä, vaan toistoa, toistoa!
ja vielä edellisestä seinästä liu´uttiin vielä tämännäköiseen ja väriseen hyllykköön. rauhallista, rauhallista.


vitriinikin kaipasi uudistusta. idea oli kovan työn alla keksiä, mutta lopulta jonkinlainen ihmemaa alkoi tuntua turhautumisen keskellä jo houkuttelevalta ajatukselta toteuttaa. (sattumalta lapsille on tiedossa viikonloppuna suklaamunien etsintää tällä osastolla, joten esillepano toivon mukaan on heidänkin mieleensä). viltistä sai nurmikon, kannuista ja pöytätableteista puita, laseista ja tuikuista pensaita, sekä lasinalusista lätäköitä - ja tadaa! ihmemaametsä on valmis, esitellen samalla marimekon tuotteita.

koska kokonaisen osaston kokonaisvaltainen päivittäminen oli erittäinkin mahtava oman osaamisen kokeilu, on ajatuksena ottaa tämäkin toimi yhdeksi näyttöarvioinnin kohteeksi. vaan vielä ei viikko tähän loppunut. mainittavan arvoisena voisin ilmiantaa miesten tuoteosaston freesauksen, sillä kyseinen seinusta oli jo tovin ehtinyt aikaisemmalla ulkomuodollaan oleilla ja lisätarmoa olomuodon muutokseen antoi myös juuri tulleet ja esittelyään kaipaavat paidat. Tässä uutta:

uutta paitaa, lokero muutosta ja tietenkin myös kerroksellisuutta tempaistu. klassikotkin heräävät aina uusiin ulottuvuuksiin kun saavat toverikseen uutuustuotteiden väriä.

ehkä mielenkiintoisin tekemäni miesten juhla-asuste-esittelytapa ikinä! näin siis saatiin niin vaateasiaa, kuin keittiötarvikettakin samaan esillepanoon. hauska oppi!
sekä tietenkin viikolle loppukevennyksenomainen aleksinkulman-myymälässä maavisualistin kanssa rakentamani pöytä uutuusmeikkareilla ja -laukuilla:

aiemmin pöydänvalloittajina toimivat lompakot. ne saivat siirtyä ja tehdä tilaa keväälle (ja korkeudelle).
kaksi eri tuotesarjaa, kolme eri väriä. kaikki nappaavat toisistaan kiinni jostain kohdasta, joten näinkin värikkäät yhdistelmät kyllä voivat toimia, ihme ja kumma.
kroppa kertoo tietävänsä tehneensä koko viikon hommia, vaan mieli ei väsy vieläkään. mitä pidemmälle harjoittelujakso etenee, sitä paremmin opin ymmärtämään yrityksen ajatuksia ja tarkoitusperiä. ja mitä paremmin ymmärrän, sitä mielenkiintoisemmaksi ja idearikkaammaksi työskentely muuttuu. vain yksi sana riittää kuvaamaan mielipidettäni tämänhetkisestä oppimistilanteestani; ihanaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti