23. syyskuuta 2012

värin muoto on pyöreä

johannes itten, ainakin viiden arvonimilitanian omaava mies, joka on mennyt vielä kehittelemään omissa nimissään 12 osaisen väriympyrän! se mies ehti paljon. ja vaikka hän olikin ottanut vaikutteita muilta aikansa värineroilta, on jostain syystä juuri ittenin itsensä värioppi jäänyt klassikoksi vielä näin reilun 40 vuoden ilmentymisen jälkeenkin. mutta ymmärtäähän tuon, jos joku kerta keksii niin värien kontrastit, harmoniat kuin soinnutkin, ja saa ne vielä ymmärrettävästi havannollistettua yhteen kuvaan, on siitä paha pistää kenenkään paremmaksi.

pelataan numeroilla 12 ja 7. 12 väriä, mutta 7 värikontrastia. can u see?

ja tämän pohjalta testailtiinkin pienesti itsemme tietotekniikkataitoja ja varmistettiin onko joukkoon salakavalasti livahtanut värisokeita persoonia. siis pyöreään oppiin vastattiin pyöreillä harjoituksilla, ihan vain jotta jokainen varmasti muistaisi edes ympyrän.
on jännä, kuinka jo näistä viidestä erisävyisestä aihepallosta saa selkeämmän käsityksen siitä, mikä vahvistaa mitäkin väriä ja mitkä sopivat tai ovat sopimatta yhteen. olen kyllä värioppia jo aiemmissa opinnoissani tankannut pääkoppaani eli siis sinänsä ei uudesta asiasta ole kyse, mutta jollain selittämättömällä tavalla tämä on vihdoin ja viimein oikeasti sisäistetty ja ymmärretty. ilmeisesti erittäin paksu kallo tai harvinaisen pitkät piuhat olleet kyseessä. mutta siis KHS -kontrasti, harmonia ja sopusointu - check!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti