14. huhtikuuta 2013

viiden päivän viimeistely

viimeinen viikko. sen tiesi alkavan hyvässä mielessä lopullisen tuomion annolla, eli siis arviointikeskustelulla, missä käytiin läpi niin yksittäinen näyttöaherrus, kuin koko seitsemän viikon kehityskaareni. mielenkiintoista aina kuulla toisen silmin nähtynä esim. joitain tiettyjä työtehtäviä, sillä niin sitä huomaa ettei välttämättä ne itsestä toivottomimmilta tuntuneet toimetkaan ole olleet niin vasemmalla kädellä ja silmät kiinni edettyjä, vaan jopa erittäinkin kunnialla ja olan taputuksen arvoisia tekeleitä. näin sitä vaan oppii saamaan realistisempaa perspektiiviä tekemisiinsä, ja osaa ottaa uutta näkökantaa tulevissa työtoimissa! avartava oppimiskeskustelukin oli osattava kuitenkin jättää myöhäisempää ajatustoimintaa varten hautumaan, sillä edellisviikon mid season sale odotti purkuaan, ja myymälä oli saatava taas "normaaliin" kukoistukseensa. jälleen olimme onnekkaasti saaneet kolmen ihmisen voimat tämän toimeksiannon toteuttamiseen, ja itseni alueeksi lutviutui yläkerran inspiraatiohyllykön puolikkaan vaihtaminen. melkoisen vapaat kädet oli tässäkin tapauksessa käytettävissä niin käytettävien tuotteiden, kuin niiden esittämisenkin osalta, ja tovin tuumailun ja idoiden pyörittelyn jälkeen loppupäätös syntyi uutuuskuosin ahonlaita-tuotteiden laajemmalla esittelyllä, ja sen vielä "piilossa" olevien tuotteiden saamisesta asiakkaiden tietoisuuteen:

kylmälaukut ja pullokassit olivat unohtuneet kokonaan myymälään tuomisessa. siispä näistä lähti idea pienoisen kevätpiknikin rakenteluun. luonnollisesti tähän tapahtumaan kuuluu myös niin astioita, kuin termostarpeita, siispä "oheistuotteina" käytetyt tarpeet ovat omaan ajatusmaailmaan vähintäänkin välttämättömiä. lisäksi jo tähän esillepanoon tuomalla kyseiset astiat, ennakoitiin tulevaa lahjaideaseinää ja siihen tarvittavia tuotteita, sillä muutamat kupposet uppoavat niin tulevaan, kuin tähänkin seinään.

ja hieman lähempää tarkastelua piknik-inspiraatio-osiosta.
vaikkakin yllättävän pitkään kuluikin edellä olevan osion rakentamiseen, liikeni vielä työtunteja alakerran mekkoikkunan tekoon. loppuviikosta alkavaa takkikampanjaa ennakoitiin tässäkin toimessa ja esille asetettiin, yllätys yllätys, takkeja:

jälleen kerran, on korostettava rytmistystä. kyseiseen ikkunaan valikoitiin kaksi takkia, joista kummastakin oli olemassa kaksi mallia. siispä värisopivuuden lisäksi oli otettava huomioon takkien muotokielen olemus. lisäksi takkimeren sekaan tietenkin muutamia tykötarpeita, joita tässä tapauksessa olivat laukut, ja huivit.  Näillä annetaan asiakkaille yhdistelmäideoita ja saadaan ikkunaan pientä tauotusta, sekä silmälle tilaa hengittää. lopputulos ilmenikin puolivahingossa leikkisän legomaiseksi, mikä ei ollut ollenkaan huno juttu.
yhden päivän työtunnit eivät riittäneet kokonaan myymälän jokakolkan alennussesonkiesillepanotaiturointien poisottoon/vaihtamiseen, siksipä vielä tiistaille jäi alakerran keskialueen täysmylläys. niin ykköspöytä, kuin tähän "kuuluva" ikkunahyllykkökin tarvitsi uudet tuotteet, ja tämän askareen toteutimme vaihteeksi marikulman myyjävisualistin kanssa. työpaikkaohjaajani oli tietenkin antanut osviittaa käyttettävien tuotteiden mahdollisuuksista, mutta lopullinen toteutus lepäsi meidän "visuaalisen taitajien harjoittelijoiden" päätöksissä ja toimissa. lopputulos ei alkupähkäilyn jälkeen ollutkaan hassumpi, vaikkakin aikaa taisi mennä suotua enemmän:
pääpaino haluttiin antaa uusille nahkatuotteille, joiden perheeseen kuului kolmen eri koon laukku, sekä lompakko. värikirjoakin löytyi kolmen mehukkaan sävyn verran. runsautta oli kuitenkin pöytään saatava, ja tätä haettiinkin lisäämällä koruja, seireeni- ja suomu sarjan tuotteita, sekä mustia nahkalaukkuja. extrana on tietenkin marimekon mahtavuus, eli kankaat, joita on mahdollista yhdistää esillepanoihin. näin pöytäliinanomaisesti käytettynä ei pienimmätkään tilpehöörit pääse hukkumaan alustaansa.

päätimme jakaa hyllykön kahteen sävymaailmaan: sinertävään, ja pinkihtävään. vasemmanpuoleinen maailma rakentui, kuten kuvasta näkyy, sinivihreäksi ja tähänkin löytyy järjellinen selitys: vielä tätä hyllykköä vasemmalle mentäessä avartuu takki-ikkuna, jonka olemus on hyvinkin samansävyinen kuin tässä lokerikossa esitetyt värit. silmään juuri pistämätön väriliukuminen siis toteutuu, joten myymäläkokonaisuus on erittäinkin hyvin otettu huomioon

vaikkakin oikeanpuoleinen hyllykkö tahtoo olla hyvinkin erivärinen edellisen kanssa, on samankaltaisuuttakin havaittavissa: samaa vaaleanbeigeä nahkasarjaa on yhdistetty, sekä tietenkin suomuhatut.

lompakot saavat vitriiniesittelyllä ansaitsemansa arvontunnun, mutta pääkohtana boxin käytölle oli vaalean lompakon materiaali. se kun tahtoo olla ei-niin-näpelöintiä-kestävää, siispä näin turha hipellys saadaan karsittua, ja vain oikeasti kiinnostuneet saavat myyjältä pyytäessä lähempää tarkastelua tuotteeseen. järkevää ja säästävää - ei mene niin moni myyntituote kurjanoloiseksi.
kevääntulo alkoi näkymään yhä laajemmalla osa-alueella uutuustuotteissa, ja saapuneeksi ilmottautuvatkin mökkisarjan yöpaidat. niin ihanan hempeitä he olivat, joten pistimme myös uutta ilmettä petivaateosastollekkin:
aemmin melkeinpä kokonaan petivaatepakkauksille pyhitetty seinä sai huomattavan muutoksensa näinkin yksinkertaisella vaihdoksella: muutama tappi seinään, yövaatteet henkariin ja hyllyjärjestys järkevän näköiseksi. tietenkin tämän aikaansaantiin sisältyy myös paljon muutakin, niin ajatuksellisesti kuin tekevästikin, mutta yllättävän päivän loppukevennyksen omainen tuotos kaikenkaikkiaan. ehkä hempeät värit edesauttoivat tällaisen ajatuksen tupsahtamista.

loppuviikosta olikin tiedossa eteläsuomen myyjäsomistaja-koulutus, johon pääsin itsekkin osallistumaan. koulutukseen osallistuivat niin pk-seudun myyjäsomet, kuin jopa lahden ja lappeenrannankin vahvistukset. kyseessä oli siis kaksipäiväinen tietopläjäys, joista ensimmäinen koostui (oman mieleni mukaisesti kuvaillen) henkisestä preppauksesta ja toinen taas ihan käytännön tekemisestä ja ajatustenvaihdosta. jälleen uusia marimekon kasvoja iskostui mieleeni, ja toisen päivän "parityöskentely" oli aivan mahtavaa! tavoitteena oli siis pistää itäkeskuksen myymälä kokonaan toukokuisen ohjeistuksen mukaiseksi, eli lahjaideat laajemmaltikkin myymälän eri osioihin. partnerini kanssa toteutimme äitienpäivän kyseisten neliöiden ykköspöytään ja lopputulos oli jälleen mielekäs:

jonkinasteisen punaisen langan järjestämiseksi, päätimme jakaa pöydän "maailmoittain". ensimmäinen maailmamme koostui fiini/hippi -äidistä, joille tehtiin niin valmista pakettia, kuin lahjayhdistelemisideaakin. lisäinfona vielä sanallinen kyltti ja somistetarkoitukseen päältystämämme lahjatorni.

keskimmäinen maailma taas lutvioutui ehkä samoilla sanoilla kuvailtavaksi äitiosioksi, mutta kuitenkin loppuolemuksellisesti erilaiseksi.

ja viimeinen osio onkin puhtaasti yövaate/meikkipussi-ideointia.

ja vielä keskiosio toiselta puolelta tarkasteltuna
päivä ei suinkaan ollut vielä tämän jälkeen pulkassa, vaan pääsin vielä koettelemaan visuaalista taitoani itäkeskuksen marimekon pyyheosastolla. ongelmana oli sen hyvinkin tukkoinen olemus, joten selkeällä värijaolla ja (jälleen kerran) värien rytmittämisellä.

toisen hyllykön harmauslopputulokseen päädyttiin ihan  jo noin tuotelukumääränkin takia. liiallisen synkkyyden estämiseksi jaoin samanhenkiset tuotteet "vaaleisiin" ja "tummiin" edeten siitä sik-sak-tyyliseen rytmittämiseen


värikylläisyyden vuoksi toisesta hyllyköstä ei juuri ollut mahdollisuutta saada niin harmonista, mutta tuotteiden muotoa, ja kokoa arvioimalla pystyi saamaan melko silmää miellyttävän lopputuloksen.

viimeisen päivän koittaessan tuntui vasta kunnolla päässeensä alkuun. energiaa ja tekemisen iloa riitti jo heti aamutuimaan, ja tämän tuloksena saimme lapsiosastoa hivutettua taas hieman enemmän esille myymälän nurkasta. kalusteiden paikkaa vaihdettiin ja takkikampanja pääsi näin nassikoidenkin osalta kunnolla alkamaan. lisäksi kalustesiirto antoi heti uusien tuulien tunnetta myymälään, vaikkakin loppupeleissä ei suurtakaan muutosta tapahtunut.

raskas lasihyllykkö/vitriini sai väistyä nurkan taakse, ja näin kassojen lähettyville vaihettiin matala hyllykkö, jonka päälle oli mahdollista ripustaa kauniisti esille lapsien takkivalikoimaa.

ja lisänä siirsimme kankaan tieltä suurehkon taulun, jota päätimme hyödyntää tulevassa saunakaudessa toisella osastolla. seinälle ripustettiin lisäksi takkeja, ja taas takkeja.
aivan mahtava seitsemänviikkoinen takana, ja voin vaan kuvitella työssäoppimisen jälkeisen levottomuuden, kunnei tekemistä olekaan totuttuun tapaan niin runsaasti. oppimäärä on sanoinkuvaamattoman runsas, ja tuntuu ettei niitä kaikkia vielä itsekkään tiedosta tajunneensa. myymäläkirjo, joissa pääsin työskentelemään niin monen eri visualistin kanssa, värien ja kuosien suuri maailma, sekä tietenkin työhönsä täydellä sydämmellään keskittyvät työntekijät, jäävät niin vahvasti selkäytimeen ja positiivisella tavalla verkkokalvoille, ettei juuri muuta kuin kunnioitusta pysty osoittamaan tälle mahtavalle kokonaisvaltaiselle kokemukselle. aivan valtava kiitos marimekon helsinkirepertuaarille, ja vieläkin suurempi kiitos "kotipesälleni" marikulmalle!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti