21. toukokuuta 2013

kulttuuria mä metsästän

tänään vähän t-paita suunnittelua. ilmoilla on jakson aikana leijunut pienoinen projekti, jossa opetus- ja kulttuuriministeriö kaipaili kesäksi tapahtumiinsa jonkinlaista iloista kesäsanomaa pursuavan yhtenäisen t-paidan. tämän suunnittelu tulisi siis meiltä (visualisteilta) sekä tekstiilipuolen opiskelijoilta(?). jonkinnäköistä skabailua mitä ilmeisimmin siis tiedossa, eihän he nyt puoltasataa vaihtoehtoa voi käyttöönsä ottaa.. ehkä. no mutta, tämän viimehetkien ajan on ollut pientä eipäs-juupas etenemistä kyseisen suunnittelun kanssa - y-päivän grafiikka kun ei osannut varmaksi ilmoittaa vaatimaansa toteutusaikaa, joten kaikki mahdollinen koneellisen työskentelyn mahdollisuus oli automaattisesti uhrattu pelkästään tapahtuman edentämiseen. nyt vihdoin, päivää ennen opetus- ja kulttuuriministeriön t-paita deadline:ä, grafiikka näytti vihreää valoa kevään tekemisten osalta ja seuraava projekti oli mahdollista pistää rullautumaan.

opetus- ja kulttuuriministeriö, ei taas mitään käsitystä mitä tuo yksi maan tylsimmistä sanahirviöistä tarkoittaa. taustatutkimuksen jälkeen (siis google) ei vieläkään mitään. ainoana apuköytenä haalin toimia, mitkä toimivat vähänniinkuin tuon yleisen (OKM) "pääotsikon" alla. ongelmana vain oli ettei liikuntaa, musiikkia, tiedettä.. yms yhdistä mikään omaan päähän sopiva yhtenäinen mielikuva. siis siinä aikani omalla mukaavuusalueella tuhertaessa kaikkea jonninjoutavaa (käsin piirtäessä), jonkinasteisia inspiraatiokuvia haaliessa ja kellon raksuttaessa uhkaavasti eteenpäin alkoi pienoinen paniikinpoikanen aikataulun mälläämisestä kytemään. ronskisti illu auki ja erilaisia siveltimeltimenvetoja testailemaan + muut mahdolliset muokkausvitkuttimet, syntyikin tyhjällä mielellä (ja siinä vaiheessa myös mahalla) jollain tapaa silmääni miellyttävä ja suht monikäyttöinen kuva, joka vastasi ehkä eniten kriteeriin: pirteä.

ajatuksena siis oli; ei ajatusta. ainoa mielikuva mitä opetus- ja kulttuuriministeriöstä sain oli jonkinlainen akvarellinen abstakti muoto/kuva, mikä kuvastaisi kaikkea sitä mitä kulttuuri voikaan olla. alitajunta työsti tästä tuumailusta hyvinkin yksinkertaisen muotojanan, jota kopioimalla sekä muokkaamalla kolmen "raidan" kokonaisuus syntyi, ja näin antaisi mahdollisimman monipuoliset sijaintimahdollisuudet t-paidassa.

mutta ajatus on aina vasta ajatus, ei sen toteutustoimivuudesta ole takuita. näin kävi tälläkertaa, eikä suunnitteluhenkeni osannut asetella kyseistä kuvaa sellaisenaan mieltäkoskettavasti. "pieni" muokkaus auttoi asiaa:

kuten näkyy, ei kuviota tunnista enää entiselleen. paita sai toivomaani abstaktiutta, sekä lisää mielenkiintoa vääntelyn ja työkaluilla leikkimisen tuloksena. vaikka itsessään ja näin ensikatsauksella, voisi kuvitella printin sisältävän vain kasan viivoja ja värejä, olen näin työn valmistumisen jälkeen keksinyt sille oivan selityksen: kuvaukseen mahtuu niin pelistrategian piirrosta (urheilu), musiikin tuoman tuntemuksen räiske, tieteen sekoitusmahdollisuuksien kirjon.. , siis periaatteessa kaikki alat, mitä OKP:n johteena ovatkaan, on heidän jonkinalinen alatarpeistus mahdollista kuvitella viivamereen selkeänä ohjeistuksena! Kuvassa niin naisten kuin miestenkin malli, etuperin.

jos selittelyni kuvani monisopivuudesta, ja selkeästä alitajunnallisesta suunnittelusta ei mene läpi, niin yksi asia on ainakin varma: onhan se nyt sentään värikäs!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti